Seminarier på Stenstansdagarna

Har varit på två miniseminarier i Stadshuset under Stensdagsdagarna den 7 september. Lämnar därför två små rapporter om dem.

Varför är bin livsviktiga för oss alla?

Josefina Oddsberg var förkyld och det blev en kollega som berättade. Josefinas kollega från Bee Urban berättade hur Stenstan och biodling hänger ihop och hur vi som bor i stan kan hjälpa till att bevara den biologiska mångfalden. Humlor och bin är mycket viktiga för pollinering av många växter. Undantaget de som pollinerar med vindens hjälp. Utan humlor och bin går det illa för ekosystemet. I vår närmiljö i staden är det framför allt frukt som äpplen och bär som behöver insekternas hjälp.

Bee Urban är ett kommersiellt företag som hyr ut bikupor till intresserade, framför allt företag och institutioner men även privatpersoner kan bli delägare. Bee Urban ser också till att bikuporna sköts om. I gengäld får ägaren honungen och en möjlighet att visa att man bryr sig om miljön, i det här fallet stadsmiljön. Priset för bisamhälle och skötsel är 50 000 kr per år men enskilda kan hyra bin och priset blir då 2 kr per bi.

Bee Urban är ganska nystartat och har etablerat sig framför allt i Stockholm men önskar expandera i landet. Bikuporna kan utformas efter kundens önskemål.

En intressant frågeställning kom från en åhörare som undrade varför det inte planterades träd som ger frukt i stadens parker? Frukt fri att plocka!

Vad är det för skillnad på ekologisk mat och o-ekologisk?

Jenny Nilsson från Naturskyddsföreningen i Örnsköldsvik förklarade hur den mat vi äter idag, skiljer sig från den mat man år förr och hur det du väljer i mataffären kan bidra till en bättre värld. Jenny hade ett brinnande intresse för ekologisk mat och hade ett föredrag med bilder från Naturskyddsföreningen med sig.

NF har en kampanj för att byta ut 5 viktiga varor till Eko. Det är svårt att fylla hela kundvagnen med ekologiskt men man kan börja med att byta ut ett par viktiga varor som gör skillnad för miljö och människor. De fem varorna är kaffe, bananer och vindruvor, mejerivaror, kött och potatis. Det blev fler än fem men ändå, de är inte svåra att byta ut.

Jenny berättade också om svenska myndigheters gränsvärden och att vindruvor kan vara besprutade med 26 olika bekämpningsmedel. Alla medel kan hålla sig under tillåtna värden men myndigheten gör ingen studie vad som händer med dessa tillsammans, den ackumulerade effekten är det ingen som vet något om idag.

NF har gett ut en liten fickbroschyr som heter 5 viktiga varor att byte till eko.

Tips finns också på naturskyddsföreningen.se/gronguide eller följ diskussionen på facebook.com/naturskyddsforeningen.

Åhörare var Hans Andersson