Natursnokarnas aktiviteter 2011

Lördag 17 december 2011

I lördags var vi 12 barn och 8 vuxna som träffades i skogen för att klä djurgranar. Vi hängde upp äpplen, morötter och talgbollar åt fåglar, möss, råddjur och harar. Förhoppningsvist hänger bara snörena kvar när vintern är över (och snörena kommer jag att ta hand om). Efter fikat lekte vi kurragömma i skogen. Vädret började ganska bra, men sedan snöregnade det, så alla var nog lite blöta innan vi avslutade träffen. Men kul hade vi och ute i skogen var vi.
Nu önskar vi alla en god jul så ses vi i februari nästa gång.

Text och foto: Lena Norell

 

Lördag 19 november 2011

I lördags kom 14 barn 12 vuxna till natursnoksträffen. Vi hade jättekul.

Text och foto: Lena Norell

Lördag 15 oktober 2011

Lördagen 15/10 träffades vi vid Sidsjöns pulkabacke

Vi letade upp insekter och maskar som ännu inte lagt sig att sova för vintern. Därefter studerades dessa (och även löv) noga i lupp och ritades av. Det blev en hel del konstverk. Vi hann även med att leka pepparkakskull och ”under hökens vingar”.

Trots att vi blev så många, 17 barn och 12 vuxna, tror jag alla hade kul och njöt av det vackra vädret. Till på köpet kom ST dit och gjorde ett fint reportage.

/Lena och Micke

Lördagen 27 augusti 2011

Lördagen 27/8 träffades fyra barn och tre vuxna för en härlig dag vid Arboretum vid Sidsjön.

Vi spände upp en lång lina mellan träden som barnen skulle följa med en ögla (de fick aldrig släppa taget om öglan) och kliva under och över repet och fortare och fortare gick det.

Efter det letade vi småkryp som vi undersökte i våra nyinköpta luppar. Roligast var förstås en stor korsspindel.

När vi hade fikat gick vi en promenad mellan träden och försökte hitta så många olika träd som möjligt. Tänk att ett träd som ser ut precis som en vacker gran kan ha så mjuka barr. Det var förstås ingen gran utan ett kanadensiskt lärkträd.

Kottar på marken såg även de annorlunda ut så några fick gå till samlingen.

Nästa träff blir 11/9 när det är skogens dag vid Sidsjön.

Jag kommer att vara med och vi kommer även då att leta småkryp och även titta lite vad som kan finnas i vattnet, nu när det börjar bli lite kallare.

/Lena

 

Lördagen 11 juni 2011

 Hej Alla!

Om vi förra gången hade hällande regn, överröstes vi nu av strålande sol.

10 barn och 7 vuxna träffades vid Sidsjöns strand utrustade med håvar.. Längs vasskanten fanns ”triljoner” med grodyngel. Vi fångade även en och annan trollsländelarv och skräddare. Vid närmare titt på vattnet såg vi att det egentligen kryllade av liv, små hoppkräftor bland annat. Men vattnet lockade även på andra sätt, så alla barnen tog sig ett dopp.

När vi fikade försökte vi komma på ett djur som börjar på samma bokstav som vårt namn, men det skulle vara ett djur som inte finns.
Så nu vet vi hur en filippus mankus, kruster, märsk, molli, joppa och hubbalubbor ser ut.
Även om vårt byte inte blev så varierande var det härligt att vara vid vattnet en dag som denna. Och med fem nya barn.
Nästa träff blir i augusti.
Hoppas att vi ses igen då
Micke och Lena

Lördagen 14 maj 2011

Heldag på Stornäset

I hällande regn träffades en skara barn (sex st) och vuxna (fem) och hade kul på Stornäset. Barnen utforskade ön, förundrades över ’mammutarna’ (långhåriga kor!) som vandrar omkring fritt och sedan åt vi hamburgare. Vi hade hur kul som helst. Idag visade vi verkligen att det inte finns något dåligt väder, bara fel kläder. Men nu ligger det leriga kläder i tvättmaskin.
Nästa träff (11/6) träffas vi vid Sidsjön som vanligt.
/Lena och Micke

 

Lördagen 19 mars 2011

Djurdetektiver i skogarna runt Sidsjön.

10 barn och 6 vuxna träffades i lördags 19/3. Vi började med att presentera oss och alla fick dessutom säga ett djur som börjar på samma bokstav som ens namn. Det var bara Yvonne som hade lite problem med att komma på ett namn (yrslok och yskoxe dög inte!!).
Efter att ha delat ut förstoringsglas delade vi upp oss och plumsade ut i snön. Att det skulle vara nästan en meter snö, hade vi glömt bort. Vi fick träna en hel del på att krypa, plumsa och ta oss upp när vi fastnat.
Barnen hade kul och vi vuxna kämpade. Mitt inne i skogen fikade vi det vi hade med oss och sedan tog vi oss ut ur skogen och samlade ihop oss på parkeringen vid Arboretum.
Vi lade ut det vi hade hittat och pratade om vad vi sett. Några hade sett en korp och en större hackspett. Vi såg spår efter ekorrar, rödräv och en katt.
Dessutom hittade vi flera kottar, mossor, lavar, en ticka och en o annan gren.
Men ingen av oss såg någon insekt.
Jag tror att alla hade trevligt även om många var både blöta och lite småfrusna.
Nästa gång träffas vi vid Lögdö Bruk 9/4 och vi hoppas många kommer att anmäla sig att de vill sälja och byta leksaker och kanske även barnkläder.

Lena och Yvonne och Micke (som inte kunde vara med i lördags)