4 port
Grundrecept risotto
4 dl arborioris
1 charlottenlök
1-2 msk olivoljaca 7 dl höns- eller grönsaksbuljong
ca 3 dl vitt vin alt buljong eller vatten
1 dl riven parmesanost
salt och svartpeppar
1 röd paprika
1 gul paprika
förvälld svamp exv. kantareller eller champinjoner
babyspenat
Koka upp buljongen och låt den sjuda.
Hacka löken fint och fräs den försiktigt i oljan tills den blir mjuk och glansig. Tillsätt vinet och låt koka upp. Sänk värmen, lägg i riset och låt koka tills vätskan sugits upp. Häll nu på mer buljong och rör om allteftersom. Fortsätt på samma sätt tills risgrynen är nätt och jämnt mjuka, ca 20 minuter.
Arboriorisets kärna ska inte vara hård men ha ett tydligt tuggmotstånd. Risotton ska vara lite lös och krämig. Om riset blir för torrt, så späd bara med lite mer vätska. Skär paprika och svamp i bitar. Rör ner paprika svamp och babyspenat i risotton. Låt allt bli varmt. Ta av kastrullen från spisen, blanda ner parmesanosten och smaka av med salt och peppar. Serveras med lite extra parmesan.