20 oktober 2012 – Vargsafari

En grupp medlemmar hade förmånen att följa Tryggve Hedtjärn på vargspaning i skogarna mellan Fränsta och Naggen. Spaningen började i dagsljus klockan 15 och slutade i nattsvart mörker klockan 20.

Första spåret var en vargskit 2-4 dagar gammal. Skiten hade spår av älghår som visade vad vargen haft till middag. Det gjorde att gruppen den närmaste tiden hade blicken spänd neråt marken, vilken resulterade i fler spillningsfynd; efter älg, grävling och orre och tjäder samt många högar av mer svårbestämd art.

Efter ett tag flyttades blickarna lite högre upp och vi fick se fina fynd av lunglav på död ved.

Kvällen förbereddes med brasa och varma kläder och medhavd förtäring. Tyvärr fick vi i mörkret inte höra något vargyl.

Medan vi satt vid brasan och spetsade våra öron och lyssnade efter yl och njöt av kvällen började det sakta att falla mjuka snöflingor över oss. I den höglänta terrängen föll snön och bildade ett vackert vitt täcke över den alldeles vindstilla lägerplatsen.

Det är en fantastisk upplevelse att sitta i mörka skogen runt en lägereld och samtala tyst och lyssna till skogens alla ljud. Kvällen gav mersmak och om vargen kommer att vara kvar vill vi mycket gärna att vi får möjlighet till en uppföljare.

Text och foto: Hans Almén